![]() |
Kuih Bapel |
Cara Membuat Bapel dan Bahan Bumbunya
Jika anda ingin menghidangkan menu yang mudah nan lazat, anda boleh mencuba resipi Bapel ini. Adapun bahan dan bumbu untuk Bapel yang anda perlukan untuk memasak menu ini ialah:
- 3 butir telur
- 150 gram gula pasir
- 125 gram tepung terigu protein sedang
- 1/2 sudu teh vanila serbuk
- 1/2 sudu teh garam
- 200 ml santan dari 3/4 butir kelapa
- 1 sudu makan marjerin, dicairkan
Cara Membuat Bapel yang praktikal
Biang, campur yis segera dan air hangat. Kacau hingga larut. Tambah tepung terigu. Aduk rata. Diamkan 30 menit hingga mengembang. Ketepikan.
Pukul telur dan gula pasir hingga mengembang. Ketepikan.
Campur tepung terigu, vanili bubuk, dan garam. Aduk rata. Masukkan biang dan santan seli. Aduk rata.
Tuang pukulan telur sambil dikacau hingga licin. Mari duduk 2 jam hingga mengembang. Tambah margarin leleh. Aduk rata.
Tuang dalam acuan Bapel yang sudah dioles margarin. Tutup. Biarkan hingga setengah matang. Balik. Biarkan hingga matang.
Resipi ini disajikan untuk 24 buah
Saya rasa cukup sekian untuk Cara Membuat dan Resipi Bapel yang mudah dan praktikal yang dapat saya berikan kepada anda, mudah-mudahan anda suka dengan resipi masakan yang baru saja saya berikan diatas. Dan jika anda ingin mencuba resipi masakan yang lain, maka anda boleh mencari menu resipi dibahagian kanan atas. mungkin saja anda berminat untuk mencuba dirumah, selamat mencuba resipi lazat Bapel.
No comments: