![]() |
Resep Donat Daging |
Cara Membuat DONAT DAGING dan Bahan Bumbunya
Jika anda ingin menghidangkan menu yang mudah nan lazat, anda boleh mencuba resipi DONAT DAGING ini. Adapun bahan dan bumbu untuk DONAT DAGING yang anda perlukan untuk memasak menu ini ialah:
- 1 bungkus donat segera (haan)
- 1 butir telur
- 200 ml air
- 1/2 bungkus yis segera
- Bahan Isi:
- 150 gram daging giling
- 100 gram lobak merah, dipotong kotak
- 2 ulas bawang putih, dicincang kasar
- 1/2 sudu makan sos tiram
- 1/2 sudu makan kicap manis
- Garam
- lada serbuk
- gula pasir
- 1 batang daun bawang, dihiris halus
- 1 sudu makan minyak goreng, untuk menumis
- Bahan pencelup:
- air
- Bahan Pelapis:
- tepung jagung halus
Cara Membuat DONAT DAGING yang praktikal
- Isi, tumis bawang putih hingga harum. Masukkan daging giling. Aduk hingga berubah warna. Masukkan lobak merah. Aduk sampai setengah layu. Tambah sos tiram, kicap manis, garam, lada, dan gula pasir. Aduk rata.
- Tambah daun bawang. Aduk hingga layu. Angkat. Ketepikan.
- Campur air, telur, dan tepung donat segera sampai rata. Tambah yis segera. Menguli sampai anjal. Biarkan 15 minit.
- Timbang adunan 25 gram. Bulatkan hingga permukaannya licin. Diamkan 10 minit.
- Pipihkan adunan donat. Isi dengan adunan isi. Bentuk bulat
No comments: